Ahol az informatika kezdődik


NSA botrány: megszólalt a Google

2013.12.04 21:25

 

A keresőóriás figyelmeztette az amerikai kormányt, hogy kémtevékenysége hatására darabokra szakadhat az egész világot behálózó internet.

A közvéleménynek több információt kellene kapnia arról, hogy a kormány milyen felhasználói adatokat akar megtudni.

"Az, hogy most csak korlátozottan átlátható a kormány által demokratikus országokban folytatott megfigyelési tevékenység, megrendíti a legtöbb ember bizalmát és a szabadságba vetett hitét, és negatív hatással van a gazdasági fejlődésünkre, a biztonságunkra és arra a képzetre, hogy az internet a nyitottság és a szólásszabadság egyik területe" - írta Richard Salgado, a Google rendvédelmi és információbiztonsági igazgatója az amerikai kongresszusnak írt nyílt levelében.

Ez az első olyan nyilatkozat, amelyet egy nagy technológiai cég tett a törvényhozásnak azóta, hogy kipattant a botrány a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által folytatott titkos adatgyűjtéssel kapcsolatban.

A kongresszus tagjai azon tanakodnak, hogy hogyan kellene változtatni az Egyesült Államok megfigyelési gyakorlatán és törvényein, miután Edward Snowden, az NSA egy volt szerződéses alkalmazottja felfedte a hivatal titkos megfigyelési tevékenységét.

A szenátus igazságügyi bizottsága azzal összefüggésben kezdeményezett meghallgatásokat - a Google a maga részéről ennek írásban tett eleget -, hogy Al Franken demokrata párti szenátor az eddiginél nagyobb átláthatóságot biztosító törvénymódosítást javasolt az adatgyűjtésre vonatkozóan.

https://computerworld.hu/computerworld/nsa-botrany-megszolalt-a-google.html

—————

Vissza