Ahol az informatika kezdődik


Egy hét van hátra a régi Windows XP életéből

2014.04.01 15:50

Egy hete maradt, hogy megvédje az otthoni gépét

Egy hét van hátra a régi Windows életéből, utána veszélyes lesz használni, mert rászállnak a kiberbűnözők. Ezért mindenképp szakítanunk kell az XP-vel. Szerencsére ezt megtehetjük olcsón, vagy akár ingyen is.

Jövő kedd, vagyis április 8-a után az otthoni felhasználók számítógépein futó Windows XP-khez nem jelenik meg több biztonsági javítás, a 13 évvel ezelőtt megjelent szoftvert nyugdíjba küldik. Miért fontos ez? Azért, mert a javítások nélküli XP az interneten, helyi hálózaton vagy akár pendrive-on terjedő kártevőknek is könnyű préda lesz. Hiába fut majd rajta vírusvédelmi alkalmazás, ha javítatlan lyukak tátonganak a rendszeren, a vírusirtót gond nélkül megkerülik majd a kiberbűnözők. Gombás László, a Symantec cég rendszermérnöke az Origónak korábban hangsúlyozta, hogy jövő keddtől már csak azért sem érdemes leragadni az XP-nél – főleg internetezésre használt PC esetében –, mert a kiberbűnözők kifejezetten utazni fognak az elavult Windowst futtató gépek megtámadására.

Tizenhárom éve az XP volt a világújdonság

Ezért ha szokott interneten vásárolni, online bankolni, vagy félti a Facebook- és Gmail-fiókját, akkor ideje szakítani a nyugdíjas Windowszal. Április 8-a után semmi olyan dologra nem lesz tanácsos használni egy XP-t futtató gépet, amelyhez jelszavas belépésre, személyes adatok megadására van szükség. Azért sem jó ötlet tovább működtetni egy ilyen gépet, mert ha van otthon wifihálózat, a rákerülő kártevők megfertőzhetik a többi PC-t is.

Amikor egy géppel együtt olcsóbb a Windows 7

Aki még 2014-ben is Windows XP-t használt, annak a Windows 7-re való átállást javasoljuk (a Windows 8 rendszerigénye is hasonló, de az eltérő grafikus felülete miatt nehezebb rá átállni). A Windows 7-et 2020-ig biztosan támogatni fogja a Microsoft, tehát biztonságosan lehet használni. Persze ehhez szükség van vírusvédelmi szoftverre – legalább a cég ingyenes víruskeresőjére – is.

A Windows 7 otthoni gépekre szánt, Home Premium kiadású verzióját a legolcsóbban 24 ezer forintért találtuk meg a magyar árkereső oldalakon. Ez elég magas ár annak tükrében, hogy a Microsoft szerződött, használt PC-kkel kereskedő partnereinél vásárolt számítógépekhez 10 ezer forintért lehet kérni ugyanezt a szoftvert. A Windows 7 elérhető 32 és 64 bites verzióban: az utóbbit csak 64 bites feldolgozást támogató processzorokon lehet használni, és csak ez teszi lehetővé, hogy 3 gigabájtnál több memóriát szereljünk a gépbe. Ezzel a programmal bárki leellenőrizheti, hogy a gépe tud-e futtatni 64 bites rendszert, vagy sem.

 

Egy nyolcéves számítógépen már működik az újabb Windows

A Windows 7 akár egy nyolcéves számítógépen is gond nélkül futhat: próbáink során még egy régi, Pentium 4-es processzorral szerelt asztali PC-n is használható sebességgel működött. Persze egy ilyen gyenge gépen játszani vagy HD-felbontású videókat nem lehetett nézni.

Egy nyolc évvel ezelőtt vásárolt Dell Inspiron 6400-as laptopon sem volt gond a Windows 7-tel, mert ezt a gépet már az egyik első kétmagos processzorral és két gigabájt memóriával szerelték fel: ilyen felszereltség mellett a 2009-ben kiadott Windows 7 már normálisan használható (itt a hivatalos rendszerigénye). Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a Win 7 tulajdonképpen a hatalmasat bukott (2007-es) Windows Vista javított változata, amelynek muszáj jól működnie az akkor készült PC-ken.

Venne inkább egy új gépet?

Ha már át kell állni az új operációs rendszerre, úgy is megoldhatjuk, ha vásárolunk egy új számítógépet. Egy normális felszereltségű laptop ára nagyjából 130-150 ezer forintnál kezdődik. Mindegy, hogy Windows 7-tel vagy Windows 8-cal választjuk, a két rendszer nagyjából ugyanannyiba kerül új gépekhez.

Egy normális asztali számítógép 80-100 ezer forintból hozható ki monitor nélkül. Ha most vesz gépet, legalább 4 gigabájt memóriát válasszon, és a többmagos processzor is alapkövetelmény. Az olcsó gépeket tipikusan merevlemezzel szerelik, de ha villámgyorsan induló rendszert szeretne, válasszon SSD-vel szerelt gépet!

Nincs pénze? Váltson gyorsan Linuxra!

Tesztünk során egy nyolcéves, még egymagos processzorral szerelt, meglehetősen leharcolt állapotú HP Compaq NX6125-ös laptopra többféle ingyenes Linuxot is feltelepítettünk, mert ezzel gyakorlatilag egyetlen forint nélkül meg lehet úszni az átállást.

Mivel egy átlagfelhasználó számára jó támogatottsága miatt a magyar nyelvű felülettel is bíró Ubuntu Linuxot a legegyszerűbb használni, ezt érdemes elsőként megpróbálni. Telepítése igazából nem igényel különösebb szaktudást, egy asztali PC-re nagyjából a telepítő “Tovább” gombjaira kattintva fel lehet juttatni. Az Ubuntut és az erre alapuló más operációs rendszereket CD-re vagy DVD-re lehet írni, illetve pendrive-ról telepíthető verzió is készíthető belőlük ezzel a szoftverrel. Telepítés előtt próbaképp el is lehet indítani USB-ről vagy lemezről az új rendszert, hogy kipróbáljuk, hogyan muzsikál (mielőtt letörölnénk a működő rendszert).

Azt érdemes tudni, hogy az Ubuntu alatt nem működnek a windowsos programok, de a legfontosabb szoftvereknél van átirat vagy hasonló célra alkalmas linuxos program. A telepítésnél komolyabb kihívásra csak laptopok esetében kell számítani: a beépített wifikártyák használhatósága érdekében telepítéskor mindenképp be kell ikszelni a “harmadik fél által fejlesztett” komponensek telepítését is az egyik első ablakon, enélkül a wifi nem fog működni. Sajnos a wifitámogatással ennek ellenére is lehetnek nehézségek, ha a gépben egy kevésbé elterjedt, olcsóbb wifilapka dolgozik, amelyet az Ubuntu nem támogat: az ilyen hibák esetén érdemes szakértőhöz fordulni.

 

Ingyenes, de biztonságos az Ubuntu

A fenti linuxos rendszerek mindegyike elfogadható sebességgel működött, és gyakorlatilag minden alapfeladatra tartalmaznak programokat. Mindegyik rendszerben megtalálható a LibreOffice irodai programcsomag, a Firefox böngésző, chatprogram, PDF-olvasó, zene- és filmlejátszó alkalmazás, de elérhető Ubuntura például a Chrome és a Skype is. Új szoftvereket a Software Center nevű felületről lehet letölteni, ez gyakorlatilag egy appbolt, amelyben azonban most még nem az appok, hanem a hagyományos szoftverek vannak többségben.

Ingyenessége dacára az Ubuntu generációkkal fejlettebb a Windows XP-nél, hiszen önmagától frissíti nemcsak saját magát, hanem a feltelepített programokat is. Az Ubuntu Linuxszal bátran lehet netbankolni, ügyintézni, a jelszavaink sokkal nagyobb biztonságban lesznek, mint az XP-nél. A felhasználói felület is eléggé hasonló a Windowséhoz, egy beállított rendszert akár egy számítástechnikára kevésbé fogékony nagymama is kezelni tud, csak egyszer be kell neki állítani. 

A Windows 7-hez 2020-ig tehát biztosan megjelennek még frissítések, a Windows 8 pedig legalább 2023-ig használható marad. Persze akkorra valószínűleg teljesen átrendeződik majd a piac, és sokan kizárólag Androidot vagy iOS-t használnak (legalábbis a jelenlegi trendek alapján). A Microsoft a héten fogja bejelenteni a Windowszal kapcsolatos távolabbi terveit.

https://www.origo.hu/techbazis/20140331-meghal-az-xp-m-mit-tegyek.html

—————

Vissza