Ahol az informatika kezdődik


Három másodperc alatt jöhet át egy film

2014.10.13 18:39

Három másodperc alatt jöhet át egy film

A Samsung azt állítja, hogy többek között az antenna átalakításával, illetve az adatveszteség mennyiségének mérséklésével értek el áttörést.

A Samsung ma egy rövid, technikai részleteket alig tartalmazó közleményben igyekezett az IT-lapok címoldalára kerülni: azt ígérik a szöveg szerint, hogy a jelenleginél ötször gyorsabb wifikapcsolatot biztosító technológiával fognak színre lépni.

A kissé enigmatikus közlemény hangsúlyozza, hogy mérnökeiknek két, mindeddig nagy akadályt képező problémát is sikerült megoldaniuk a 60 GHz-es sávon: nevezetesen az igen rövidnek számító hatótávolságot megnövelték, illetve a könnyű árnyékolási lehetőséget is kiküszöbölték.

Ha mindez igaz, akkor el kell fogadni, hogy a másodpercenkénti 4,6 gigabites átvitelre is képes technológiájuk széles körben felhasználható módon kerül be termékeikbe (vagyis egy átlagosan tömörített, nem túl jó minőségű, kb. egygigás filmet nagyjából három másodperc alatt lehetne átvinni egyik eszközről a másikra).

A jelenlegi wifis rendszerek a 2,4, illetve az 5 GHz-es sávot használják, és a mostani technológiával – ha minden összejön – az elérhető maximális sebesség körülbelül 1 Gb/s.

A cég azt ígéri, hogy az első, a 60 GHz-es szabványt használó készülékek megjelenése jövőre várható, és a Samsung azt is tervezi, hogy a technológiát nagyon sok helyen, tévékben, orvosi eszközökben, telefonokban és egyéb intelligens eszközökben is használni fogja. De azt is hangsúlyozzák, hogy ez nagyon új megoldás, a tömeges elterjedésre még éveket kell várni.

https://itcafe.hu/hir/samsung_wifi.html

—————

Vissza