Ahol az informatika kezdődik


Így erősítse meg a Windows XP védelmét

2014.04.13 10:51

Így erősítse meg a Windows XP védelmét

Nem mindenki tudja lecserélni a régi rendszerét, de bárki biztonságosabbá teheti.

Ugyan a Windows 8 modern felületét nem kultiválók számára a Microsoft kedden elérhetővé tett tavaszi frissítése számos fontos újdonságot hozott, azonban a hét legfontosabb témája a redmondiak kapcsán mindenképp a Windows XP terméktámogatásának eldobása volt. Innentől kezdve az operációs rendszerhez és Internet Explorer 6-8 böngészőkhöz csak azon vállalatok és kormányzatok kapnak biztonsági frissítéseket, akik hajlandóak óriási pénzeket fizetni értük.
 
Ez hazánkban is óriási biztonsági problémát jelent, hiszen a Gemius Ranking szerint április első hetében az internetet böngésző hazai eszközök 26,76 százalékán futott a Windows XP, amely nagyjából megfelel a nemzetközi trendnek. Természetesen az érintett felhasználóknak támogatott Windows, Linux vagy Mac OS X operációs rendszerű számítógépekre – vagy csak operációs rendszerre – való átállást javasoljuk, azonban ez a közeljövőben sokaknál szimplán nem lesz kivitelezhető. Nézzük mit lehet tenni annak érdekében, hogy az átmeneti időszakban a lehető legbiztonságosabban lehessen használni a Windows XP-t!


Rendszergazdai fiók

Az összeállításunk egyik legfontosabb tippjével kezdve be kell fejezni a rendszergazdai jogokkal rendelkező felhasználói fiók használatát. Ehelyett a Vezérlőpultból elérhető felhasználói fiókkezelő menüben létre kell hozni egy korlátozott jogosultságú fiókot, majd az eddig használt rendszergazdait erős jelszóval kell ellátni.
 

 


A számítógépet innentől kezdve csak akkor szabad a rendszergazdai fiókba bejelentkezve hsználni, ha például szoftvert kell telepíteni vagy frissíteni. A korlátozott fiók előnye, hogy az alkalmazások nem képesek módosítani a regisztrációs adatbázist, nem tudnak rendszerfájlokat manipulálni és törölni. A hétköznapi használat során néha bosszúsággal járhat a fiókok közti váltogatás, azonban a Windows XP védelmének egyik legerősebb bástyájáról van szó.


A fájlkiterjesztések mutatása

Az újabb Windows rendszerek esetében is fontos tipp, hogy be kell kapcsolni a fájlkiterjesztések mutatását (Windows Intéző → Eszközök menü → Mappabeállítások → Nézet fül → fájlkiterjesztések mutatása). A bűnözők sok esetben megpróbálják más fájlnak álcázni a kártevőik futtatható állományait, a trükk a következő: a „kartevo.exe” állományuknak mondjuk a JPEG képek esetén megszokott ikont adják, majd átnevezik a fájlt „kartevo.jpg.exe” névre.
 

 


Amennyiben ki van kapcsolva a kiterjesztések mutatása, akkor az állomány letöltése után a felhasználó azt fogja látni, hogy kapott egy „kartevo.jpg” nevű állományt, amely mellett a fotókra jellemző ikon jelenik meg. Ugyan a körülmények adott esetben furcsák lehetnek (például a többi JPEG állomány esetén miért nem látni a .jpg kiterjesztést, vagy ha nem az alapértelmezett képnézegető van beállítva, akkor miért jelenik meg „rossz” ikon a fotó mellett), azonban az eddigi tapasztalatok alapján a többség gyorsan áldozatul esik a szakállas fogásnak. Mindig ellenőrizzük az állományok valódi kiterjesztését!


A távoli Asztal és elérés kikapcsolása

Segítségnyújtási célból a Windows XP támogatja mások távoli hozzáférését a számítógéphez, továbbá ugyanezt fordított módon. Kapcsoljuk ki mindkettő lehetőséget, ha nincs rájuk szükség (jobb klikk a Sajátgép ikonra → Tulajdonságok → Távoli használat fül).
 

 


Alternatív böngészők

A Windows XP rendszeren futó Internet Explorerek semelyik verziója sem kap már biztonsági frissítéseket, így lényegében kötelező átállni egy másik böngészőre, mi a Google Chrome, Mozilla Firefox vagy Opera böngészőket tudjuk nyugodt szívvel ajánlani. A Chrome nagy előnye, hogy nem kell hozzá külön telepíteni az Adobe Flash lejátszót, továbbá a hírhedt plugin egy elszeparált homokozóban fut benne.


Adobe Flash, Oracle Java, levelező, PDF-olvasó

Mivel az Internet Explorert már nem szabad használni, így érdemes a programok eltávolítására használható ablakban teljesen uninstallálni a Flash hozzá tartozó ActiveX-es változatát (Adobe Flash Player ActiveX néven kell keresni). Firefox vagy Opera használata esetén rendszeresen érdemes meggyőződni a beépülő frissességéről (Adobe Flash Player Plugin), míg a Chrome böngészőt választóknak egyáltalán nincs szükségük külön telepített Flash beépülőre.
 
Az Oracle Java futtatói környezetet csak és kizárólag akkor szabad átmenetileg a számítógépen tartani, ha valamiért nagy szükség van rá; például az AbevJava futtatásához feltétlenül szükséges a biztonsági szempontbók ementáli sajtra emlékeztető szoftver.


Az Adobe Readert szintén érdemes lecserélni egy másik PDF-olvasóra (Foxit Reader, Sumatra PDF), továbbá az Outlook Express levelezőprogramot sem szabad használni a jövőben, helyette a Thunderbird vagy Opera Mail ajánlható.


Teljes körű biztonsági csomag

Összeállításunk legáltalánosabb tippjével zárva érdemes kinyitni a pénztárcát egy teljes körű védelmet nyújtó biztonsági csomagért. A választásban nagy segítséget nyújthat az AV-Test legutolsó vírusirtókat Windows XP-n megütköztető tesztjének eredménye. Ugyan ez tavaly szeptemberi-októberi állapotokat tükröz, ám a semminél egyértelműen jobb fogódzkodó.

https://pcworld.hu/

 

—————

Vissza