Ahol az informatika kezdődik


Nektek volt már valamilyen gondotok az USB portokkal?

2015.02.23 13:57

Így listázd ki az USB portok adatait

A Temple az eszközinformációk kilistázásában is segít.

Egy asztali gépnél az előlapi USB csatlakozókat látjuk és majdnem minden nap használjuk, de vajon összesen hány porttal rendelkezik a PC? Milyen eszközök vannak ezekhez csatlakoztatva? Ezek a kérdések általánosságban kevésbé foglalkoztatják a felhasználókat. Nagyon fontossá válhatnak ugyanakkor abban az esetben, ha valami nem működik a várakozásainknak megfelelően. 

Amikor egy USB 3.0-s meghajtót vagy pendrive-ot egy korábbi szabványú, USB 2.0-s porthoz csatlakoztatunk, akkor például nem biztos, hogy egyből rájövünk, miért olyan lassú az adatok másolása - a pendrive a rossz vagy régi típusú a port? Miért tart ilyen sokáig az átvitel? Még rosszabb a helyzet, ha egy csatlakoztatott eszköz eleve nem is működik - vagy nem érzékeli a rendszer. 

 Temple

A Temple egy ingyenes és hordozható alkalmazás Windows operációs rendszerekre, amely így telepítést nem igényel. Mindössze annyi a teendőnk vele kapcsolatban, hogy letöltjük a fejlesztő honlapjáról, kicsomagoljuk valahová, majd elindítjuk a programot. Csupán egy kicsit kell várni ahhoz, hogy az alkalmazás minden adatot kilistázzon az USB portokról és a hozzájuk csatlakoztatott eszközökről.  

Mindezt egyetlen oldalon, ugyanazon a felhasználói felületen teszi meg, így az adatok áttekintését villámgyorsan lehet elvégezni, és nem kell menükben sem turkálni. Minden port látható a nevével együtt, illetve a támogatott USB-s verzióval, valamint az ehhez társuló maximális sebességgel. 

 Eszközök

A Temple az egyes portokhoz csatlakoztatott eszközöket is kilistázza. A név alatt egy általános leírás, a gyártó cég és a használt USB-s verzió is megtalálható, számos más hasznos adattal, mint például a portszám.  

A megjelenített információk menthetőek ugyan, de sajnos a program más művelet végrehajtására nem alkalmas. Rendszeresen frissül mindenesetre, így a csatlakoztatott és leválasztott eszközöket is látja. Éppen emiatt jó megoldás ahhoz is, hogy segítsen a kísérletezésben, ha az egyik porton egy eszköz nem működik megfelelően. Ilyenkor automatikusan frissíti az adatokat a csatlakoztatott készülékekről. Ebben az esetben ajánlott az eszközök energiaigényét is ellenőrizni, és összevetni a kiírtakkal. 

https://pcworld.hu/tippek/igy-listazd-ki-az-usb-portok-adatait.html

 

—————

Vissza